Deseta Božja zapovijed

Deseta Božja zapovijed (Heidelberški katekizam 113)

Deseta Božja zapovijed glasi: “Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je od bližnjega tvoga!” ili skraćeno “Ne poželi ništa što je tuđe”.

Deseta Božja zapovijed

Deseta Božja zapovijed

113. Što zapovijeda Bog u desetoj zapovijedi?

Da nikada ni najmanja želja ili pomisao se ne budi u našim srcima suprotna ikojoj Božjoj zapovijedi, već cijelim svojim srcem trebamo uvijek mrziti grijeh te naći zadovoljstvo i radost u svakoj pravednosti.

Kratko razmatranje

Calvin o ovoj zapovijedi razmišlja na sljedeći način: “Poruka je ove zapovijedi da, budući da je Božja volja za cijelu našu dušu da bude pod utjecajem ljubavi, svaki nagon koji nije u skladu s ljubavi prema bližnjemu treba nestati iz našeg uma.” (Institucije kršćanske religije). Dakle, osnovna vodilja ove zapovijedi je ljubav prema bližnjem, koja drugima ne želi zla, ne želi ga oštetiti niti povrijediti.

Vidi i ovo: Ne poželi – koje je značenje ove zapovijedi?

John Stott u knjizi “Što je kršćanstvo”, o ovoj zapovijedi kaže sljedeće:

“Deseta zapovijed nas najviše razotkriva. Ona vanjski legalnizakon preokreće u unutarnji moralni standard. Građanski nas zakon ne može tužiti za pohlepu i želje, već samo za izvršeno djelo. Pohlepa naime pripada unutarnjem životu. Ona djeluje u srcu i mislima. Što je požuda za preljub i srdžba za ubojstvo, to je pohlepa za krađu

Spomenute stvari koje ne smijemo željeti i za kojima ne smijemo biti pohlepni, iznenađujući su suvremene. U zbijenim blokovima za stanovanje ima podosta pohlepe za onim što posjeduju susjedi, a sudovi za razvod ne bi ni izdaleka bili puni da ljudi nisu poželjeli žene svojih susjeda. ‘Pohlepa je idolopoklonstvo’, veli Pavao i na drugom mjestu dodaje kontrasta radi: ‘Pobožnost jest veliki dobitak, zadovoljna onim što ima”.

Katekizam “Biti kršćanin” u 335. odgovoru kaže da nasuprot žudnje za nečim tuđim “Trebam se prisjetiti nasljedstva koje mi je Isus pripremio, promišljati o njegovoj brizi za ptice nebeske i cvijeće u polju, biti darežljiv s onime što mi je Bog povjerio, te pomagati drugima zadržati što je njihovo.”

Molitva

Gospode, ne dozvoli da pohlepa zavlada mojim srcem niti da, u želji za posjedovanjem bilo čega ili bilo koga povrijedim svoje bližnje i ožalostim Tvoje srce. Daj mi srce zahvalno na svemu što mi daješ iz svoje očinske ruke.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori