multiethnic male students gossiping about sad crying woman

Deveta Božja zapovijed (Heidelberški katekizam 112)

Deveta Božja zapovijed glasi: “Ne svjedoči lažno”.

Deveta Božja zapovijed

Ne svjedoči lažno
miportal.hr

112. Što zahtijeva Bog u devetoj zapovijedi?

Božja volja je da nikada ne dajem lažno svjedočanstvo protiv ikoga, ne izokrećem ičije riječi, niti ogovaram ili klevećem, niti ikoga okrivim bez saslušanja ili bez pravednog razloga. Trebam izbjegavati, pod prijetnjom Božjega gnjeva, laž i prijevaru svake vrste kao dijela samoga Sotone. U sudskim i drugim pravnim poslovima trebam voljeti istinu, govoriti je iskreno te je otvoreno priznavati. Trebam činiti što mogu kako bi štitio i promicao dobar ugled svog bližnjeg.

Kratko razmatranje

Ovaj članak jasno iznosi nekoliko konkretnih načina kako možemo biti lažni svjedoci.

Jean Calvin u Institucijama kršćanske religije kaže:

Poruka ove zapovijedi je, budući da je Bog čista istina, te mrzi laž, i mi trebamo čuvati istinu bez ikakva pretvaranja. Sve u svemu to znači da nikoga ne vrijeđamo, ni klevetom ni lažnim optužbama, da na temelju laži ne otimamo ničiju imovinu, niti ga vrijeđamo omalovažavanjem ili drskošću… Pravednost ovoga se podrazumijeva. Jer ako je dobar glas važniji od svakog bogatstva, čovjek trpi jednako veliku nepravdu kada se blati njegov karakter, kao i kada je lišen imovine. Ponekad se lažnim svjedočenjem čovjeku može više oteti nego stvarnim činom nasilja “

Ova se zapovijed odnosi i na ogovaranje, bilo da smo oni koji iznose neistine o drugome ili ih samo slušaju:

“Učestvovati u lažnom svjedočenju protiv nekoga već i time što ih prenosimo, time što se šalimo na nečiji račun, ili stvaramo krive predodžbe, time što ne ispravljamo lažne izjave, te ako šutimo kada treba govoriti, ili govorimo kada treba šutjeti” (John STOTT, Što je kršćanstvo, str. 70.)

Ova zapovijed ne govori samo o zabranama već i o onome što trebamo činiti kako bi promicali dobar ugled bližnjih. O tome nam više govori Westminsterski veliki katekizam:

“Dužnosti koje se zahtijevaju u Devetoj zapovijedi, jesu: čuvanje i promicanje istine u međuljudskim odnosima, kao i vlastitog ugleda te ugleda svoga bližnjega; nastupanje i zauzimanje za istinu; od sveg srca, slobodno, jasno i potpuno govorenje istine i samo istine u stvarima koje se tiču suda i pravde, te u svim ostalim stvarima, što se tiče bilo čega; dobrohotno cijeniti svoga bližnjega; ljubiti ga, željeti mu dobro i biti sretan zbog njegova dobra ugleda; žalostiti se zbog nevolja svoga bližnjega i pomagati mu u nevoljama; prepoznati vrline i milosne dare svojih bližnjih, braniti ih kada su nedužni; radovati se primajući dobre vijesti o njima, ne prihvaćati ogovaranja i glasine o bližnjima, ne slušati ogovarače, laskavce i klevetnike; brinuti se i čuvati vlastiti ugled i braniti ga ako je potrebno, ispunjavati dâna obećanja, baviti se i činiti sve ono što je istinito, iskreno, lijepo i dobro.” (Pitanje 144).

Vidi i ovo: “Ne svjedoči lažno” o čemu nam govori ova zapovijed?

Molitva

Gospode, znam kako boli kada drugi o meni drugi lažno svjedoče. Molim te zaštiti me od laži, kleveta, ogovaranja, ali isto tako ne dozvoli da ja budem taj koji će drugima, kršeći devetu zapovijed, činio nepravdu i nanosio štetu.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Naslovna fotografija: Pexels

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori