Diskriminacija kršćana

Povećana diskriminacija kršćana u svijetu (Izvješće Open Doors organizacije)

Open Doors izvještava da je povećana diskriminacija kršćana u svijetu.

POVEĆANA DISKRIMINACIJA KRŠĆANA U SVIJETU

Diskriminacija kršćana

Organizacija Open Doors objavila je 17. siječnja  godišnji Indeks progonjenosti kršćana za ovu godinu. Prema istraživanju je u proteklom razdoblju svaki sedmi kršćanin u svijetu trpio neki oblik progona. Uništeno je ili zatvoreno oko 14.766 kršćanskih vjerskih objekata, a samo u razdoblju od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. ubijeno je 4.998 kršćana.

Ranglistu zemalja u kojima su kršćani pod pritiskom ili progonom čini pedeset zemalja, od kojih u prvih deset prednjače zemlje u kojima su progoni izuzetno intenzivni. Na vrhu ove negativne ljestvice je i ove godine  Sjeverna Koreja kao zemlja s najjačomrepresijom, a slijede je Somalija, Libija, Eritreja, Jemen, Nigerija, Pakistan, Sudan, Iran i Afganistan. Najmnogoljudnije zemlje svijeta, Indija i Kina, nalaze se na 11. odnosno 19. mjestu.

Intenzitet progona je nastavio rasti u odnosu na prethodnu godinu a najčešće se očituje kroz prijetnje, protjerivanja,  i ubijanje kršćanskih vjernika. Progonitelji su vlade, kao u Nikaragvi (30. mjesto), koje uništavaju crkve ili progone biskupe, kao i ekstremističke skupine koje napadaju sela i vjerske službe, npr. u Nigeriji (6. mjesto). 

Zabilježeni su progoni od strane plemena, klanova i obitelji koje čak vlastite članove obitelji progone ako se obrate kršćanskoj vjeri. Tako su u Indiji hinduistički nacionalisti ubili najmanje 160 kršćana zbog svoje vjere, navodi se u izvješću; dok ih je prethodnoj godini bilo  17. Samo u državi Manipur uništeno je više od 400 crkava 2023. godine. Položaj kršćanskih vjernika u subsaharskoj Africi i dalje se dramatično pogoršava. Prema izvješću, većina ubojstava kršćana dogodila se upravo ovdje, a počinitelji su uglavnom bile islamističke skupine.

Kurt Igler, generalni direktor regionalne organizacije Open Doors iz Beča, pozvao je da se u zemljama demokratskog Zapada češće i jasnije tematizira tema progona kršćana. Izjavio je kako : “Ekstremni porast nasilnih napada na kršćanske crkve i zgrade u prošloj godini mora nas sve  u zapadnim zemljama  alarmirati i potaknuti na ciljano djelovanje. To treba biti zadaća  svih aktera u društvu; od političkih predstavnika do vjerskih i civilnih skupina”.

Vatroslav Župančić, koordinator organizacije Open Doors za Hrvatsku  rekao je da je : „Hrvatska vlast u proteklim godinama učinila neke pozitivne korake u pomoći progonjenim kršćanima, poput stipendija za studente koji dolaze iz zemalja u kojima su progoni intenzivni, ali to je još uvijek premalo. Kao zemlja demokratske i kršćanske tradicije  mogli bi učiniti puno više za vjernike koji pate.“ Također su naši mediji  nedovoljno uključeni u podizanju svijesti za pomoć progonjenim kršćanima.

RANG LISTA 10 ZEMALJA S NAJVEĆIM PROGONOM U SVIJETU

1.Sjeverna Koreja

2.Somalija

3.Libija

4.Eritreja

5.Jemen

6.Nigerija

7.Pakistan

8.Sudan

9.Iran

10.Afganistan

IZVORI :

https://www.opendoors.at/ i Hrvatska protestantska konferencija 

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori