Isus oslobađa

Isus oslobađa opsjednutog (Nedjeljno evanđelje)

Današnje evanđelje nam govori kako Isus oslobađa opsjednutog koji se zatekao u sinagogi u Kafarnaumu.

Četvrta nedjelja kroz godinu (B)

ČITANJA:
Pnz 18,15-20; Ps 95,1-2.6-9; 1Kor 7,32-35; Mk 1,21-28

Isus oslobađa opsjednutog

Isus oslobađa

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.

A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega.

Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: »Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.«

I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj. ((Mk 1,21-28))

Duhovna misao

Nakon krštenja na rijeci Jordanu i poziva prvim učenicima da ga slijede, Isus s njima odlazi u Kafarnaum (Naumovo selo). U Kafarnaumu se nalazila i kuća Šimuna (Petra) i brata mu Andrije. Upravo će tu Isus iscjeliti i bolesnu Petrovu punicu.

U subotu Isus odlazi u sinagogu. Na jednom mjestu stoji kako je Isus po običaju svome dolazio subotom u sinagogu. Sinagoge su bile prvenstveno mjesto okupljanja Božjeg naroda radi bogoslužja (slušanja i poučavanja Božje riječi, pjevanja i molitve). Subota je bila starozavjetni dan odmora i dan bogoslužja. Isus je poštovao i dan i mjesto bogoslužja. To je značajna pouka za one koji danas smatraju kako je nebitno odlaziti na redovite službe, kako je konkretna zajednica vjernika nebitna. Ako smo doista sljedbenici Krista, slijedimo ga i u njegovom poštovanju mjesta i vremena bogoslužja.

Vidi i ovo: Sukob u sinagogi

Isus je, poput drugih odraslih muškaraca, imao priliku poučavati u sinagogi. No, većina se pozivala na druge autoritete, rabine, jer je prenosila njihovu misao. No, Isusu poučava kao “onaj koji ima vlast”. Isus ne govori posredno jer on sam je Bog. Kada on progovara, sam Bog progovara. Zato on ne govori: “Ovako govori Gospod”, već “Ja vam kažem”. Zato i ne čudi reakcija slušatelja koji su bili “zaneseni njegovom naukom”. Koja je to privilegija bila čuti utjelovljenu Riječ kako propovijeda Riječ.

U sinagogi se zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. Nečisti duh koristi opsjednutog da govori protiv Krista, da stvara bunu u narodu. On zna njegovu moć ali mu se ipak protivi. Ubaciti svoje ljude u redove neprijatelja je stara sotonska taktika. Crkvi su najviše naštetili oni koji su bili formalno dio nje, a zapravo sluge sotonske. Znaju tko je Bog, znaju njegovu moć ali mu se ipak protive.

Zato su i agresivni ateisti, neprijatelji Boga zapravo antiteisti (protivnici Boga) jer poznaju njegovu moć, ali bi rado željeli da ga nema, da ga netko pobijedi. No, takvi pokušaji su u startu gubitnički.

Sada će se dijelom oitovati kraljevstvo Božje koje je najavljivao Ivan Krstitelj i sam Krist. Približilo se – tu je, ali ne još u punini. Kristova djela otrkivaju narav Božjeg kraljevstva. On će liječiti, oslobađati, mrtve podizati.

Krist je zloduhu naredio da ostavi opsjednutog, da izađe iz njega. No, kada zloduh napušta čovjeka, on to čini na grub način i velikim negodovanjem (vikom). Nije mu lako da gubi, ali pred Kristom je ipak gubitnik. Zato je važno da budemo na strani pobjednika a ne gubitnika koji nas ne želi ostaviti tako lako, pa i kada nas ostavlja, pokušava ostaviti što teže posljednice.

Ovaj događaj je zasigurno ostavio snažan dojam na one koji su vidjeli što Krist čini. O tome nisu mogli šutjeti. Pukao je glas o njemu i pripremao se teren za njegovu daljnju službu.

Svjedočimo li mi o Kristu i o njegovim djelima u našem životu ili u životima onih s čijim smo svjedočanstvom upoznati?

Autor: Biskup Jasmin Milić

Molitva dana

Svemogući, vječni Bože, tu upravljaš svim stvarima na nebu i na zemlji: poslušaj milostivo vapaje svog naroda i podari mir našem vremenu, po Kristu Isusu Gospodinu našem, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog u sve vijeke vjekova. Amen.

VIDEO PROPOVIJED

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori