Biskup Zoltán Balog

Reformirani biskup Zoltán Balog podnio ostavku zbog skandala s pomilovanjem

Nakon što su predsjednica Mađarske  Katalin Éva Novák i bivša ministrica Judit Varga podnijeli ostavku, danas je isto učinio i biskup Zoltán Balog biskup Reformirane crkve u Mađarskoj i bivši ministar.

Iako je prije par dana tvrdio da neće podnijeti ostavku, danas je to ipak učinio, uslijed pritiska javnosti i opozicije. Njegovo ranije odbijanje da podnese ostavku izazvalo je bijes dijela javnosti koji su prozvali i crkvu što nije spremna da ga razriješi dužnosti.

Tri dana ranije, na sastanku čelnika Reformirane crkve u utorak, Balog je priznao da je podupirao molbu za pomilovanje Endrea K., ali u konačnici nije podnio ostavku nakon glasovanja gdje ga je podržalo 86 posto prisutnih, dok su ga četiri biskupa i četiri glavna upravitelja zamolili da preispita svoju javnu ulogu.

Tada je izjavio da je predsjednica Novák odluku o slučaju pomilovanja donijela samostalno, te je za nju preuzela odgovornost.

Danas je Biskup Balog priznao da je zalažući se za pomilovanje pogriješio, te je za to traži oprost. No, istaknuo je kako ne traži oprost zato što je stao uz tražitelja pomilovanja u čiju nevinost vjeruje, nego zato što je nanio štetu Reformiranoj crkvi.

Prema zakonima Mađarske reformirane crkve, ostavka će stupiti na snagu odlukom sljedećeg Sinoda; ovoga puta nije bilo glasovanja o tom pitanju. Do sljedećeg zasjedanja Sinode, biskup Dániel Pásztor, i pastoralni potpredsjednik Sinode, vršit će dužnost izvršne osobe zadužene za predsjedničke dužnosti.

Biskup Zoltán Balog održao je govor na sjednici Sinode u petak, a nakon čitanja odlomka iz Svetoga pisma uputio je molitvu. Video snimka govora i molitve postavljena je na web stranicu Reformirane crkve.

Biskup je u molitvi zamolio Boga za snagu i mudrost da njegova gesta ne bude ‘čin bijega’, ‘da se ne radi o političkoj narudžbi, ne po licemjernom, vanjskom pritisku’, ‘da se ne radi na sili vlasti… gladni ljudi u našu crkvu’ i ‘ne smije se činiti iz proračuna’.

Zatim je dodao: “Oprostite mi što nisam bio dovoljno budan i oprezan, i što nisam vidio opasnosti koje vrebaju u ovom pomilovanju za našu zemlju, naš narod, našu Crkvu, našu predsjednicu. Oprostite mi ako su se žrtve zlostavljanja, djeca, osjećale napuštenima, ne samo sada, nego toliko puta u životu…”

“Odričem se dužnosti koju mi je dao Sinod. Činim to za našu Crkvu’, zaključio je Balog.

Balog je izjavio da smatra kako su on i bivša predsjednica postali žrtve lova na vještice.

Podsjetimo, Balog je navodno vršio pritisak na predsjednicu Mađarske da upotrijebi predsjedničko pomilovanje u slučaju pomagač pedofila u domu za nezbrinutu djecu, koji je  pomilovan zajedno s još 20 osuđenika, prilikom posjete pape Franje Mađarskoj. Predsjednica je potpisala pomilovanje unatoč zastupanju tradicionalnih obiteljskih vrijednosti i zagovaranju zaštite djece.

Biskup Balog poznat je i našoj javnosti kada se stavio na stranu novoosnovane Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj a protiv povijesne Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj (o tome vidi više ovdje). Po njegovim riječima izrečenim na jednom sastanku, kontaktirao je i ministricu Ninu Obiljen Koržinek, predsjednicu Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, tražeći od nje da unatoč pravomoćnoj presudi kojom je potvrđeno da je Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj pravna sljednica Reformirane crkve Jugoslavije, ipak ostavi na snazi Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa s novoosnovanom Reformiranom kršćanskom kalvinskom crkvom u Hrvatskoj.

U studenom 2023. godine služio je u Reformatskoj župi u Korođu, Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj koja je trenutno u posjedu novoosnovane Reformirane kršćanske kalvinske crkve.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori