Bog je tako ljubio svijet

“Bog je tako ljubio svijet” (4. korizmena nedjelja)

Mnogi smatraju da je stih: “Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni”, najljepši stih Svetog Pisma.

Četvrta korizmena nedjelja

ČITANJA:
2Ljet 36,14-16.19-23; Ps 137,1-8; Ef 2,4-10; Iv 3,14-21

Bog je tako ljubio svijet

Bog je tako ljubio svijet

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus Nikodemu: »Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako ima biti podignut Sin Čovječji da svaki koji vjeruje u njemu ima život vječni. Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega. A ovo je taj sud: Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla. Uistinu, tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova; a tko čini istinu, dolazi k svjetlosti nek bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena.« (Iv 3,14-21)

Duhovna misao

Starozavjetno čitanje govori o nadi koju je Bog dao kroz usta proroka Jeremije; a to je da će Dom u Jeruzalemu biti ponovo obnovljen te da će se u dogledno vrijeme dogoditi ponovni povratak Izraelaca u svoju postojbinu. Također i Sv. Pavao govori o Bogu koji je Bogat milosrđem i iz svoje velike ljubavi daje novo rješenje – rješenje koje ne dolazi  iz djela, drugim riječima iz ljudske ideje, mogućnosti, dobrote, pa ni religioznosti.

Rješenje koje Biblija ovdje navodi ističe potpunu Božju suverenost i inicijativu, nasuprot grešne ljudske nemoći   svih generacija i epoha. Ono je jedini lijek za izgubljenog čovjeka i teško oboljelo društvo. Taj lijek nudi nam današnje čitanje Evanđelja  po Ivanu.

Bog šalje svoga Sina, Isusa kako bi se svijet spasio po njemu. Muka i  smrt Isusa objedinjuje u jednom križu i Božji gnjev i njegovu izvanredno veliku ljubav i milosrđe. On sam je trpio osudu koju čovjek sukladno Božjoj zaslužuje i na to nas pasionsko vrijeme podsjeća . Istovremeno u ovome vidio najveći izraz milosrđa i poziva Boga na pomirenje s grešnikom. Pomirenje koje kroz Isusovo uskrsnuće dobiva i svoju vječnu dimenziju. (Vlč. Vatroslav Župančić. Cijelu propovijed vidi ovdje).

Molitva dana

Milostivi Oče, tvoj Sin Isus Krist sišao je s neba da bude kruh istiniti koji daje život svijetu: uvijek nam daj toga kruha, da on može živjeti u nama i mi u njemu, koji živi i kraljuje stobom i Duhom Svetim, jedan Bog, sada i dovijeka. Amen.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori