Što znači Isusova izjava “Ja sam put – istina i život”?

Šesta Isusova izjava „Ja sam…“ glasi „Ja sam put, istina i život“. Nalazimo je u evanđelju po Ivanu 14, 6. Isus je izgovara nakon Tominog komentara: „Gospodine, ne znamo kamo ideš, kako bismo mogli poznavati put?“

“Ja sam put – istina i život”

Ja sam put - istina i život

Zapravo, Toma je ovom svojom izjavom tražio, u ime učenika, od Isusa da im pokaže, otkrije put. Isus odgovara da je on sam put, i dodaje da je i istina i život. Za razliku od mnogih učitelja koji su kroz povijest učili o putu, istini i životu, Isus usmjerava na sebe kao utjelovljenu istinu, put i život.

Poznavati istinu, put i život ne znači samo poznavati Isusov nauk već poznavati osobu Isusa Krista. Poznavati Njega, znači ići sigurnim putom kroz život, poznavati Njega znači poznavati apsolutnu istinu, poznavati Njega znači imati Život vječni.

Isus je put

Kada Isus kaže da je put, jasno naglašava da je jedini put do našeg konačnog cilja a to je susret s Bogom. On nije jedan od putova, on nije jedna od mogućnosti za naše vjerovanje. On je jedini Spasitelj, jedini Otkupitelj, jedini pomiritelj, jedino rješenje za našu veliku nevolju, odnosno naš grijeh koji nas odvaja od Boga.

On je put koji spaja grješnog čovjeka i pravednoga Boga. Po Njemu i samo po Njemu dolazi do opravdanja grješnika. No, Isus nije samo put u smislu našeg konačnog cilja. On je put i za naš svakodnevni život. S njim je doista naša životna staza sigurna.

Vidi i ovo: Isus je jedini put

Isus je Istina

On je apsolutna istina. Njegov nauk je istina, Njegove riječi su istina, Njegova obećanja su istina. Istina su jer dolaze iz izvora Istine a to je sam Krist. Za nas koji vjerujemo da je Isus Istina, važno je znati da je on relevantna istina kako za prošla vremena, tako i za sadašnjost i za budućnost. Isus se ne mijenja niti mijenja svoju riječ, svoju istinu u skladu s vremenom u kojem živimo.

On je istina za sva vremena. Jučer, danas i dovijeka Isus je isti. Poznavati Isusa znači poznavati istinu o čovjeku, grijehu i njegovim posljedicama, o smislu, o životu, o smrti i o krajnjem čovjekovom cilju. Tko Krista poznaje ne ostaje u zabludi.

Vidi i ovo: Što znače riječi: “Ja sam put, istina i život”

Isus je život

Samo onaj tko ima Krista, kako nam to kaže Ivan u 1. Ivanovoj 5, 12 ima i život. S njim je ovozemaljski život, život punine i smisla, a u Njemu imamo život vječni za koji smo i stvoreni. Svojom pobjedom nad smrću Krist je potvrdio da je On neprolazni, vječni i živi Bog i da u Njemu i mi imamo život vječni.

Taj život ne počinje jednom kada umiremo, već sada znamo da ako je Krist život naš, smrt nije kraj. Ona je nemoćna pred Onim koji život daje. Iako zadaje udarac našem smrtnom tijelu, nema nad njim posljednju Riječ.

U traganju za odgovorima, odakle sam, zašto sam ovdje, kuda idem nakon smrti, Isus odgovara: „Ja sam Put – istina i život.“

Vidi i ovo: Tko nam može ponuditi više od Krista?

Biskup Jasmin Milić

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Ostale članke na temu Isusovih izjava “Ja sam…” vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Odgovori