Posvećenik novi biskup Evangeličke crkve u Srbiji Jaroslav Javornik

Danas je, na Dan reformacije Evangeličkoj crkvi u vojvođanskom mjestu Kulpin, posvećen dr.sc. Jaroslav Javornik za sedmog biskupa Slovačke evangeličke crkve u Srbiji. Iako je planirano slavlje za više od 300 uzvanika, zbog epidemioloških mjera posvećenje i ustoličenje novoga biskupa obavljeno je u užem krugu. Prigodnu propovijed i posvećenje je izvršio dosadašnji biskup Samuel Vrbovski uz sudjelovanje dvoje najstarijih svećenika, seniora bačkog mgr. Vladimira Valenta i župnika padinskog mgr. Jána Cicka.

Jaroslav Javornik

Na bogoslužju su bili prisutni i drugi svećenici Slovačke Evangeličke crkve. Liturgiju su predvodili senior banatski Slaďan Daniel Srdić, Igor Feldy, župnik iz Stare Pazove i Jaroslav Kopčok, župnik iz Gložana. Evanđelje je čitao Martin Bajza, svećenik iz Kovačice a molitvu crkve za novoga biskupa predvodila je Anna Petrović, župnica beogradska.

Putem video prijenosa uključili su se, generalni biskup Evangeličke crkve u Slovačkoj Ivan Eľko, biskup Evangeličke crkve u Sloveniji Leon Novak te biskup Daniel G. Beaudoin iz Evangeličke luteranske crkve Amerike, uputivši svoje blagoslove. Obraćanja se mogu vidjeti na sljedećem linku.

Bogoslužje posvećenja je snimila Radio televizija Vojvodine te će se isto emitirati 6.11.2020. u 20:30 na RTV 2.

U Slovačkoj evangeličkoj crkvi biskup se bira na mandat od šest godina, s mogućnošću ponovnog izbora. Osim biskupske službe, biskup Jaroslav Javornik će i nadalje upravljati župom u Kulpinu.

Jaroslav Javornik – Biografija

Biskup Jaroslav Javornik rođen je 1975. godine u Bačkoj Palanci. Osnovnu školu završio je u Selenči a srednju u Bačkom Petrovcu. Teologiju je studirao  na Evangeličkom teološkom fakultetu Sveučilišta Komenského u Bratislavi, Slovačka.

Nakon trogodinjeg studija stažira jednu godinu u Holy Trinity Church – East Pittsbourgh u Pennsylvaniji , SAD te pohađa predavanja na Pittsburgh Teological Seminary.

Nakon povratka u Bratislavu, 1999. godine završava četvrtu i petu godinu studija te stječe zvanje magistra evangeličke teologije. Uz studij je aktivan i u radu Romske misije u Slavošovciach, Republika Slovačka.

Iste godine kada je završio studij, zaređen je i za svećenika po rukama biskupa Jána Valenta u Selenči.

Nakon povratka s odsluženja vojnog roka, služi kao kapelan u Hajdučici. Godine 2001. upisuje doktorat na Evangeličkom teološkom fakultetu u Bratislavi. Nakon položenog župničkog ispita postavljen je 2002. godine za župnika administratora u Hajdučici.

Od 2014. godine župnik je Evangeličke crkve u Kulpinu.

Nakon obrane doktorske teze “Bioetički problem u genetici iz perspektive protestantske teologije”, 2008. godine stekao je zvanje doktora teoloških znanosti.

Sinoda Slovačke evangeličke crkve u Srbiji ga je potvrdila kao izabranoga biskupa 1.07.2020. godine. Nakon propisane procedure, danas je i zvanično potvrđen njegov izbor.

Sa suprugom Tatjanom, doktoricom stomatologije, ima dva sina, Martina i Andreja.

Jaroslav Javornik
Foto: kulpin.net

Kao biskup, zamijenit će dosadašnjega biskupa Slovačke evangeličke crkve u Srbiji. Samuela Vrbovskog koji ostaje u zvanju počasnog biskupa.

Biskupu Jaroslavu čestitamo preuzimanje ove uzvišene odgovornosti a Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Srbiji na novome biskupu.

Foto: kulpin.net

Molitva za biskupa Jaroslava

Svemogući Bože, darovatelju svega dobroga, koji si svojim božanskim promislom ustanovio različite redove svoje Crkve; podari svoju milost, usrdno te molimo, biskupu Jaroslavu koga si pozvao u svoju službu i tako ga ispuni istinom svoga učenja i podari mu čistoću života, da ti može vjerno služiti, na slavu tvoga velikoga Imena i na dobrobit tvoje svete Crkve; po Isusu Kristu, Gospodinu našemu. Amen. (Knjiga zajedničkih molitava)

Naslovna fotografija: Evangelička crkva Gložan

Odgovori