Augsburško vjeroispovijedanje o Kristovom drugom dolasku i sudu (17)

O Kristovom drugom dolasku i sudu – Augsburško vjeroispovjedanje (lat. Confessio Augustana), nastalo je 1530. godine. Te je godine car Karlo V. sazvao u Augsburgu sabor na kojem se trebalo odlučiti hoće li evangelici biti priznati u Carstvu…. Više vidi ovdje.

Sve članke vidi ovdje.

O Kristovom drugom dolasku

Članak 17 – O KRISTOVOM DRUGOM DOLASKU I SUDU

Naše crkve naučavaju da će se na koncu svijeta Krist pojaviti da sudi i da će uskrsnuti sve mrtve (1 Solunjanima 4, 13 – 5,2). Bogobojaznima i izabranima dat će vječni život i beskrajnu radost, dok će bezbožne i đavla osuditi na beskrajne muke (Matej 25, 31-46).

Naše crkve osuđuju anabaptiste koji misle da će doći kraj kaznama osuđenih ljudi i đavla. Također osuđuju i druge koji šire židovsko učenje da će prije uskrsnuća mrtvih, pobožni zavladati kraljevstvom svijeta, dok će bezbožnici biti posvuda uništeni.

KRATKO RAZMATRANJE:

Učenje o Kristovom Drugom dolasku je temeljno učenje kršćanske crkve. Ono je kao takvo izrečeno od samoga Krista u evanđeljima, naglašeno u poslanicama a knjiga Otkrivenja Ivanovog na poseban se način referira na posljednje vrijeme, Kristov sud i Kristovu vladavinu. Vjera u Kristov drugi dolazak ušla je i u Apostolsko i Nicejsko-carigradsko vjerovanje, kao jedno od najvažnijih učenja Crkve.

Vidi i ovo: Doći će suditi žive i mrtve

Od najranijih vremena kršćani su bili uvjereni da će Krist doista “uskoro” doći. No, to što Krist još nije došao, ni u kojem slučaju ne znači da Krist neće doista doći “uskoro”.

U svakom slučaju kršćani trebaju bdjeti i iščekivati Kristov dolazak. To ne znači biti u strahu već u radosnom iščekivanju.

Augsburško vjerovanje odbacuje anabaptističko učenje (vjerojatno se radi samo o nekim anabaptističkim skupinama) da će na kraju vremena svi biti otkupljeni, odnosno da je Božja kazna ograničena na određeno vrijeme. Radi se o učenju koje je bilo zastupljeno i kod pojedinih ranih crkvenih otaca poput Origena i Grgura iz Nise – apokatastaza. Osuđeno je kao hereza na jednom saboru u Carigradu 543. godine a osuda je potvrđena na Petom općem saboru u Carigradu 553. godine.

Vidi i ovo: Dolazi li Krist uskoro?

Postoji i drugo učenje o kraju kazne bezbožnima i đavlima a to je anihilacija. Po tome učenju druga smrt koja se spominje u Otkrivenju 20,14; 21, 8 zapravo označava pretvaranje u ništa, prestanak svake egzistencije.

Članak također odbacuje židovsko tumačenje milenijskog kraljevstva u kojem će pravednici vladati. Vjerojatno ovaj dio članka aludira na učenje Augustina Badera, uglednoga Židova onoga vremena koji je navodno težio i to pred sudom priznao, uspostaviti državu u savezu s nekim anabaptističkim i židovskim liderima u gradu Wormsu. Pogubljen je 30. ožujka 1530. godine.

Nastavit će se…

Tekst članka uredio i kratko razmatranje napisao Biskup Jasmin Milić.

Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti izvor.

Vidi i ovo: Hoće li Krist doista ponovno doći?

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori