Bog kažnjava grijeh

Pravedni Bog kažnjava grijeh (Heidelberški katekizam 9-11)

Zbog svoje pravednosti Bog kažnjava grijeh.

Bog kažnjava grijeh

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

Bog kažnjava grijeh

9. Zar Bog nije nepravedan prema nama zahtijevajući u svojem Zakonu ono što ne možemo održati?

Ne, jer Bog je stvorio ljude takvim da ga mogu održati. Oni, međutim, iskušani od đavla, u nerazboritoj neposlušnosti, lišili su sebe i svoje potomke tih darova.

Kratko razmatranje:

Bog je stvorio čovjeka sa sa slobodnom voljom. Adam je bio slobodan da bude poslušan Božjoj volji, odnosno da djeluje protiv Boga. Adam nije morao zgriješiti. Za razliku od nas koji smo zbog grješne naravi skloni grijehu, Adam nije posjedovao grješnu narav. Njegova neposlušnost prema Bogu je bila njegov slobodan izbor. O tome nam govori Westminsterska konfesija: “Čovjek je u stanju nevinosti bio slobodan i mogao je željeti i činiti dobro…” (Westminstersko vjeroispovijedanje IX.2)

10. Hoće li Bog ostaviti takvu neposlušnost i otpad nekažnjeno?

Sigurno ne. Jer se gnjev Božji otkriva s neba protiv naše uređene grješnosti i počinjenih grijeha. Kaznit će ih prema svom pravednom sudu u vremenu i vječnosti, kao što je obznanio: «Proklet bio koji ne bude držao riječi ovoga Zakona i vršio ih!»

Kratko razmatranje:

Bog kažnjava krivnju. Kao što je općenito shvaćanje krivnje kršenje zakona, tako je i u duhovnom smislu krivnja prekršaj Božjeg zakona. Bog u svojoj pravednosti ne ostavlja bez kazne prijestupe protiv svoga zakona. On je sudac svemira i svatko tko ustrajava u činjenju krivnje, može očekivati kaznu Božju. Dvije su vrste kazne: vremenita i vječna. Vremenita kazna je kada nas Bog u vremenu određenom kaznom disciplinira dok smo na zemlji ne bi li nas tom kaznom vratio k sebi (poput priče o izgubljenom sinu) , a vječnom će kaznom biti kažnjeni oni koji ustrajavaju u neposlušnosti Bogu. Vječna kazna je konačna.

Vidi i ovo: Kako nas okolnosti pozivaju na obraćenje?

11. Ali nije li Bog milostiv?

Bog je milostiv i milosrdan, ali i pravedan. Njegova pravda zahtijeva da grijeh, počinjen protiv vrhovnog veličanstva Boga, bude kažnjen najvećom, vječnom kaznom tijela i duše.

Kratko razmatranje:

Iako je Bog milostiv (“Jahve! Jahve! Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću…” Izlazak 34, 6), on je u isto vrijeme i pravedan (“Ta poznajemo Onoga koji je rekao: Moja je odmazda, ja ću je vratiti; i još: Sudit će Gospodin svome puku. Strašno je upasti u ruke Boga živoga.”. Hebrejima 10, 30-31). Pravda mora biti zadovoljena. Svatko tko u grijehu ostaje, suočen je s činjenicom duhovne smrti na zemlji ali i vječne smrti nakon smrti. No, nismo ostavljeni bez nade. O tome na koji način je pravda zadovoljena, govorit ćemo u nastavku razmatranja katekizma.

Molitva:

Nebeski oče, grijeh našeg praoca Adama opravdano te je razgnjevio. I moj grijeh kojeg sam od praroditelja naslijedio, pobuna je protiv tebe. Znam da sam zaslužio ne samo vremenitu i vječnu kaznu, no moje je pouzdanje i jedina utjeha u tvojoj milosti. Pomozi mi da razumijem koliko je velik moj grijeh i moja krivica kako bih na jasniji način razumio tvoju milost i tvoju nesebičnu žrtvu za mene.

I molim te onako kako si me ti učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Tekst Heidelbersškog katekizma vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori