group of people raise their hands on stadium

10 sotonskih laži o crkvi

Sotona nam servira laži o crkvi. Sotona mrzi Crkvu i sve što je vezano uz Crkvu. I budući da je on “otac laži”, on nas pokušava obmanuti kada su u pitanju činjenice o Crkvi.

10 sotonskih laži o crkvi

Laži o crkvi

1. Mogu biti kršćanin bez Crkve

Crkva je tijelo Kristovo. Krist je glava toga tijela a svi koji su se odazvali Kristovu pozivu u njega su ugrađeni. Ne možeš biti kršćanin a da nisi ugrađen u Crkvu koja je konkretna i vidljiva zajednica vjernika na zemlji.

VIDI OVO: 6 razloga zašto kršćanin bez crkve nije kršćanin

2. Ja pripadam Crkvi ali ne pripadam niti jednoj kršćanskoj zajednici

Krist nije osnovao imaginarnu Crkvu već zajednicu vjerujućih koja to zajedništvo očituje i na vidljivi način. Zajednica se okuplja na zajedničkom bogoslužju gdje se međusobno hrabri slušanjem Božje riječi, molitvama, pjevanjem psalama i hvalospjeva i sudjelovanjem u Večeri Gospodnjoj. 
Da bi se sve ove bitne značajke ostvarile, potrebna nam je konkretna, vidljiva crkva koja se okuplja na određenom mjestu u određeno vrijeme. Nevidljiva Crkva jest prava Kristova nevjesta, ali ona se na zemlji manifestira u vidljivoj zajednici vjerujućih.

VIDI OVO: KRŠĆANINU JE MJESTO U LOKALNOJ KRŠĆANSKOJ ZAJEDNICI

3. Crkva nije organizacija

Krist je osnovao vidljivu crkvu kao ZAJEDNICU  vjerujućih.  On je tu istu zajednicu i organizirao. Pozvao je 12 apostola i povjerio im određene zadaće. Apostoli su nastavili njegovo djelo, naviještajući Kristovu riječ. Osim toga, oni su osnivali crkve, organizirajući ih. Postavljali su pastire, starješine, đakone i ostale služitelje. Provodili su i crkvenu disciplinu. To su sve značajke organizirane zajednice. Crkva je živi Kristov organizam ali i organizacija.

VIDI OVO: CRKVA – DUHOVNA GRAĐEVINA I VIDLJIVA ZAJEDNICA

4. Crkvena zgrada je obična građevina

Kada se vjerujući okupe na zajedničkom bogoslužju, oni čine crkvu. Pojedinac sam za sebe nije crkva. Crkva je zajednica. Po tome je i mjesto gdje se vjerujući okupljaju dobilo naziv crkva. To mjesto nije obično mjesto jer je posvećeno za posebnu namjenu, a ta namjena je da služi kao Dom Gospodnji.  Kada se takva zgrada (ili neko drugo mjesto) posveti za zajedništvo naroda Božjega, to više nije obična građevina već sveto mjesto. Sveto je jer je Dom molitve svetoga tijela Kristova – Crkve.

VIDI OVO: CRKVA KAO MJESTO OKUPLJANJA KRŠĆANSKE ZAJEDNICE – OBIČNA GRAĐEVINA?

5. Niti jedna kršćanska zajednica nije dovoljno dobra za mene

Takvim stavom govorimo o svojoj samopravednosti. Veliki heroji vjere kako u Novome zavjetu, tako i u povijesti crkve našli su svoje mjesto u vidljivoj zajednici vjerujućih. Ako niti jedna zajednica nije dobra za tebe, tada si obmanut sotonskom laži o crkvi i da si ti najsvetiji čovjek na zemlji. Netko je rekao: “Ako tražiš savršenu crkvu i ako je nađeš, nemoj joj se pridružiti jer će odmah postati nesavršena”.

6. Ne trebaju nam služitelji crkve

Uvijek možemo doći Bogu izravno u našim molitvama te i sami čitati Božju riječ. No, Krist je svojoj Crkvi dao poredak a u tome kontekstu i služitelje. Apostol Pavao navodi: “On i ‘dade’ jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje da opremi svete za djelo služenja, za izgrađivanje Tijela Kristova” (Efežanima 4,11-12).
Osim što ovdje vidimo kako su duhovne službe božanska institucija, isto tako vidimo važnost crkve – Tijela Kristova kao organiziranog zajedništva.

VIDI OVO: JE LI NAM POTREBNA CRKVA ILI JE DOVOLJNO VJEROVATI U KRISTA?

7. Dio sam crkve ali ne moram ići na bogoslužje

Naravno da zbog različitih okolnosti ne možemo uvijek biti prisutni na svakom bogoslužju. No, oni koji se koriste ovim argumentom veoma rijetko sudjeluju u zajedničkom slavlju naroda Božjega. Kršćanstvo nije hobi, to je stil života. A vrlo važan aspekt kršćanskog života jest sudjelovanje na zajedničkom bogoslužju naroda Božjega.
Onaj tko doista ljubi Gospodina, on će žudjeti za “Domom Božjim”. Zajedno s Davidom će reći:  Obradovah se kad mi rekoše: ‘Hajdemo u Dom Gospodnji!’ (Ps 122,1). Duh Sveti ti daje u srce ljubav prema bogoslužju. Sotona te navodi na otpor prema bogoslužju.

Gospod nam je ostavio i eharistiju ili Večeru Gospodnju kako bi smo je blagovali u zajednici, tijekom redovitih bogoslužja, u zajedništvu s drugim pripadnicima vidljivog Kristovog tijela – Crkve.

VIDI OVO: TREBAMO LI IĆI U CRKVU?

8. Ne idem u crkvu jer sam bolji od onih koji idu

Čest argument onih koji ne žele ići u crkvu jest: “U crkvi su svi licemjeri.” Crkva je zajednica opravdanih grješnika. Među onima koji dolaze na zajednička bogoslužja ima i neopravdanih grješnika. Bog je dopustio da uz pšenicu raste i kukolj. Pročišćenje će biti tek na Dan suda Kristova. No, kada zauzmemo stav da smo mi bolji od svih drugih pa zato ne idemo u crkvu, nasjeli smo na opasnu sotonsku laž. Oholost, ponos i želja da bude bolji i od samoga Boga ga je dovela do pada.

VIDI OVO: Zašto trebam ići u crkvu kad u nju ionako dolaze najgori licemjeri?

9. Bog je spašavao i spašava one koji ne idu u crkvu pa ne moram niti ja

Bog je spasio razbojnika na križu. Bit će spašeni i oni koji zbog bolesti, progonstva ili fizičke udaljenosti od mjesta zajedničkog bogoslužja nisu u mogućnosti na istom sudjelovati. No, to su izvanredne okolnosti i takve okolnosti ne amnestiraju nikoga da bude izvan vidljive crkve. Dok nas zdravlje i mogućnosti služe, pozvani smo biti dio zajedništva i aktivno sudjelovati na njegovoj izgradnji.

10. Ne trebam pomagati materijalno crkvu

Crkva kao zajednica ima različite potrebe. Za to su potrebne i financije: od plaćanja redovitih računa (režija i sl.) do financiranja služitelja, pomaganja misiji i potrebitima. Biblija nam na više mjesta svjedoči kako je Božji narod taj koji svojim prilozima pomaže djelovanje zajednice. Davanje za djelo Božje je i u Starome i u Novome zavjetu bilo povezano s blagoslovom. “Blaženije je davati nego primati“. (Djela apostolska 20, 35). Ako dajemo od srca i dragovoljno (jer drugačije darove Bog ne prima) tada Božji blagoslovi neće izostati.

VIDI OVO: 10 razloga zašto je blaženije davati nego primati

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Ostale članke ovoga autora vidi ovdje.

Trebamo vašu pomoć!

Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Naslovna fotografija: Pinterest

Odgovori